Waarom mondkapjes kunnen helpen tegen Corona

In Nederland hebben wij al sinds de start van de coronacrisis de discussie of mondkapjes helpen tegen corona. De laatste persconferentie (13 oktober) maakte er voorlopig een einde aan: mondkapjes worden nu dringend geadviseerd en later verplicht aan de hand van de wet. Toch blijft de volgende vraag hangen: Waarom was er zo lang een discussie daarover in Nederland terwijl de rest van Europa dit allang geregeld heeft?

Waarom Nederland zo lang twijfelde over mondkapjes

Hiervoor gaan we eerst nog even terug naar het begin van de coronacrisis. In maart wisten alle landen in Europa nog niet hoe snel ze aan allerlei mondkapjes zouden komen. Eén ding was wel zeker, ze wilden elkaar op elke mogelijke manier aftroeven om maar mondkapjes te krijgen. In Spanje en Italië werden de mondkapjes vrijwel overal gelijk verplicht terwijl we in Nederland dit alleen verplicht had gemaakt voor het openbaar vervoer. Nederland concentreerde zich expliciet op de 1,5 meter maatregel. Waarom wachtte Nederland? Lag dat aan het feit dat Jaap van Dissel er niet geloofde, of speelde er meer?

Tot op heden is er weinig direct wetenschappelijk bewijs dat de niet-medische mondkapjes daadwerkelijk bescherming bieden als iemand in je gezicht hoest of niest. Alleen als je het omdraait is het wel duidelijk dat het mondkapje dat zou tegenhouden. Hiervoor moet je het mondkapje wel goed dragen, dus zowel je neus als je mond moeten bedekt zijn. Hier gaat het namelijk nog vaak mis. De meeste tegenstanders van mondkapjes haken graag op het punt aan dat mensen het toch niet goed dragen en het daarom zinloos zou zijn of dat het na eenmalig gebruik al weggegooid moet worden. Dat laatste zorgt uiteraard voor een niet duurzame situatie. Daarom biedt Ikzoekmondkapjes.nl met name stoffen herbruikbare mondkapjes aan zoals stoffen mondkapjes, om de plastic soep daarmee niet te vergroten.

Bovengenoemde bezwaren zijn echter meer praktische bezwaren die geenszins het gevaar of de schadelijkheid van mondkapjes onomstotelijk bewijzen. Waarom Nederland als enige land in Europa zo lang weerstand bleef bieden tegen mondkapjes? We hebben eigenlijk nog geen duidelijke reden.

Waarom een mondkapje dragen wel een goed idee is

Er zijn namelijk wel wat onderzoeken die een indicatie geven dat mondkapjes daadwerkelijk helpen tegen de verspreiding van het coronavirus. In de Duitse stad Jena is een verband gerapporteerd tussen de mondkapjesplicht en het aantal besmettingen daar. Daarnaast is er een studie iets dichter bij huis geweest van het LUMC, die heeft aangetoond dat kleine uitgeademde aerosolen het coronavirus kunnen bevatten, welke weggevangen kunnen worden door een mondkapje. Aerosolen zijn hierbij kleine zwevende druppeltjes welke je uitademt om verder verspreid door te praten etc. Beide studies geven aan dat het op zijn minst de moeite waard is om te proberen.

Verder is de vraag of we alleen mondkapjes moeten verplichten als er sluitend bewijs is, of dat we de bewijslast moeten omkeren vanwege de veiligheid. Aangezien er nog geen studies zijn die een gevaar aantonen, kunnen we het beter proberen in plaats van met drogredenen verwarring zaaien.

Daarnaast zou eenduidigheid van maatregelen enorm helpen, zodat het voor iedereen helder is wat we moeten doen tegen Corona en wanneer. Helderheid helpt, uitzonderingen, mitsen en tenzij’s doen daar afbreuk aan. Een voorbeeld: In Nederland is alleen een mondkapjesplicht van kracht in het OV sinds 1 juni 2020 juist omdat daar de afstand niet gehandhaafd kan worden. Dit geldt in principe ook voor publieke binnenruimtes, ook al zijn deze vaak groot. Bij het passeren bij deuren, in afgesloten gangen kun je niet volledig afstand blijven houden.

In een crisissituatie zoals deze is het juist van belang dat we de middelen gebruiken die we tot onze beschikking hebben en dat we hierin niet selectief zijn met argumenten. Wanneer er ook maar een indicatie is dat het werkt, zonder dat er gevaren zijn, kunnen we het beter wel mondkapjes dragen in plaats van niet. Als het mondkapje al een klein beetje zou helpen is het toch een kleine moeite om deze op te zetten?

Gelukkig zijn veel mensen het dringende advies beginnen op te volgen en dragen we bijna met zijn allen een mondkapje in de supermarkt. Door een mondkapje te dragen in zulke ruimtes laten we aan steeds meer mensen zien dat dit ook normaal is en gaan anderen jou hopelijk volgen voordat de nieuwe wet eraan komt. De overheid herinnert ons er graag aan om onze verantwoordelijkheid te nemen en dat we moeten laten zien dat we het al vooral zelf goed kunnen oplossen. We hebben dat in maart en april met z’n allen gedaan, nu kunnen we het toch weer?

Tot slot benadrukken wij de maatregelen van het RIVM nogmaals. We willen met z’n allen zo snel mogelijk terug naar een open horeca, leuke feestjes, een gaaf festival en volle stadions. Of beter gezegd, zonder risico je opa of oma bezoeken en ze onbewust ziek maken omdat je zelf net geen symptomen hebt.

Dus, houd jij je ook aan deze regels?

  • Blijf voornamelijk thuis
  • Was je handen vaak met water en zeep
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes
  • Schud geen handen
  • Draag een mondkapje in openbare overdekte ruimtes.

Het is niet zo heel moeilijk, toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *