De verschillende soorten mondkapjes

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, geldt een dringend advies om een mondkapje te dragen in alle publieke binnenruimtes. Dit zal in de aankomende weken omgezet worden in een algemene verplichting, net als nu al in het Nederlandse openbaar vervoer het geval is.

Om je een beetje op weg te helpen in je keuze voor een mondkapje, leggen we in de post uit welke soorten mondkapjes er zijn.

FFP-maskers of FFP-mondkapjes

FFP-maskers of FFP-mondkapjes zijn mondkapjes die jezelf beschermen tegen stofdeeltjes en virussen in de lucht. FFP staat voor filtering facepiece particles, wat betekent dat ze allerlei deeltjes filteren die in de lucht aanwezig zijn. FFP-mondkapjes zijn er in 3 categorieen: FFP1, FFP2 en FFP3. Hierbij geldt voor FFP1 dat dit de laagste beschermingsgraad is binnen deze mondkapjes, en FFP3 de hoogste beschermingsgraad. Deze FFP-mondkapjes voldoen ook aan de Nederlandse norm voor ademhalingsbeschermingsmiddelen, die ook aangeduid wordt met de code NEN-EN 149+A1.

Medische mondkapjes

Medische mondkapjes of medische gezichtsmaskers zijn mondkapjes bedoeld om niet de drager van zo’n mondkapje te beschermen, maar vooral de mensen om hem of haar heen. Daarbij beschermen ze ook tegen vloeistof en waterdruppels van anderen, dus een licht beschermend effect voor de drager. Deze mondkapjes voldoen aan de norm voor medische gezichtsmaskers, aangeduid met de code NEN-EN 14683+C1.

Niet-medische mondkapjes

Voor niet-medische mondkapjes geldt hetzelfde doel, het beschermen van de mensen om de drager heen. Deze mondkapjes zijn gemaakt van stof, een papiersoort of een ander soort textiel. Omdat deze niet standaard voldoen aan de normen hierboven, worden deze mondkapjes niet aangeraden voor de gezondheidszorg, ze zijn daar niet geschikt voor. De niet-medische mondkapjes zijn met name bedoeld voor op straat, in winkels of in het OV.

Bij Ikzoekmondkapjes bieden we voornamelijk deze mondkapjes aan, en dan met name stoffen herbruikbare mondkapjes.

Voor onze mondkapjes geldt dus dat deze niet geschikt zijn voor gebruik in de zorg, maar meer voor iedereen op straat. Ben je daarnaar op zoek? Dan hebben we hieronder een kleine selectie van ons aanbod.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *