De mondkapjesplicht per land in de EU

Mondkapjes in Europa

Mocht je binnenkort op vakantie gaan dan is het belangrijk om te weten wat de voorschriften voor mondkapjes zijn in dat land. Verreweg de meeste landen in Europa hebben al een mondkapjesplicht. Nederland was tot 1 december zelfs een uitzondering in Europa. We maken een rondje langs ieder land om voor jou even alles op een rijtje te zetten, mocht je binnenkort naar een van deze landen toe moeten reizen.

Landen zonder mondkapjesplicht

In Noorwegen, Zweden, Finland en Wit-Rusland is er geen verplichting voor het dragen van mondkapjes, enkel wat adviezen. In Zweden en Finland wordt het alleen verwacht dat je het draagt op de luchthaven. Noorwegen en Wit-Rusland hebben geen enkele regel hiervoor dus daar hoef je je geen zorgen te maken, over mondkapjes althans.

Landen met een gedeeltelijke mondkapjesplicht

Dit zijn landen met een mondkapjesplicht die niet op alle openbare ruimtes zijn toegespitst, maar slechts op een beperkt aantal plekken of gelegenheden.

IJsland

Op IJsland is er alleen een mondkapje verplicht in het openbaar vervoer. Dit is ook het geval aan boord van schepen waar geen 1,5 meter afstand kan worden gegarandeerd.

Denemarken

In Denemarken is het verplicht om een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer. In een restaurant moet je bij binnenkomst een mondkapje dragen maar als je gaat zitten mag het weer af.

Waar verplicht? In het openbaar vervoer, winkels en sommige scholen.

Voor wie verplicht? Iedereen vanaf 12 jaar of ouder

Mogelijke boete: –

Afstand houden: 1,5 meter

Tsjechië

Ook in Tsjechië is er een gedeeltelijke mondkapjesplicht. Bij samenkomsten van groepen van meer dan 100 mensen of in de metro is het mondkapje verplicht. Andere delen van het openbaar vervoer zoals de trein hebben dit niet. 

Waar verplicht? In de metro of bij samenkomsten van groepen die groter zijn dan 100 mensen. Ze zijn ook verplicht wanneer je met mensen van verschillende huishoudens in 1 auto gaat zitten.

Voor wie verplicht? iedereen vanaf 6 jaar of ouder

Mogelijke boete: rond de 100 euro

Afstand houden: 2 meter

Letland

Het laatste land met een gedeeltelijke mondkapjesplicht. In Letland moet dit alleen bij het openbaar vervoer. Bij winkelcentra of andere gebouwen is dit niet nodig.

Waar verplicht? Het openbaar vervoer. 

Voor wie verplicht: iedereen vanaf 6 jaar of ouder

Mogelijke boete: rond de 100 euro

Afstand houden: 2 meter

Landen met een algemene mondkapjesplicht

Dit zijn de landen met een algemene verplichting tot het dragen van mondkapjes in openbare ruimtes.

België

We beginnen deze lijst met onze zuiderburen. In België is het sinds 25 juli al verplicht om een mondkapje te dragen in de openbare ruimte. 

Waar verplicht? In de openbare ruimtes, maar ook winkelstraten, markten en kermissen waar veel mensen samenkomen. In Brussel en Antwerpen zelfs overal.

Voor wie verplicht: iedereen vanaf 12 jaar of ouder

Mogelijke boete: rond de €250 euro bij het niet dragen van een mondkapje

Afstand houden: 1,5 meter

Duitsland

In Duitsland zijn vanaf 2 november alle toeristische activiteiten verboden tot 1 december. Daarnaast zijn de Duitsers, zoals we van ze gewend zijn, erg grundlich met hun regels.

Waar verplicht? In de openbare ruimtes, openbaar vervoer en winkels

Voor wie verplicht: iedereen vanaf 6 jaar of ouder

Mogelijke boete: sinds 12 augustus rond de €150 euro bij het niet dragen van een mondkapje

Afstand houden: 1,5 meter

Frankrijk

Helaas gaat het ook in Frankrijk er hard aan toe met de verscherpingen van de regels, en daardoor is de Franse overheid strikt in de regels.

Waar verplicht? In de openbare ruimtes, openbaar vervoer en winkels

Voor wie verplicht: iedereen vanaf 11 jaar of ouder in Parijs, Marseille en Toulouse

Mogelijke boete: Rond de €135 euro bij het niet dragen van een mondkapje. Het kan zelfs oplopen tot 3750 euro bij het overtreden van de regels, maar het is verschillend per situatie.

Afstand houden: 1,5 meter

Zwitserland

Wanneer je in Zwitserland geen 2 meter afstand kan houden is het op iedere plek verplicht om een mondkapje te dragen. Dit geld voor binnen- en buitenruimtes, dus zorg ervoor dat je er altijd eentje op zak hebt wanneer je in Zwitserland bent.

Waar verplicht? In het openbaar vervoer, bioscopen, winkels en publieke ruimtes zoals stations. 

Voor wie verplicht: iedereen vanaf 6 jaar of ouder

Mogelijke boete: rond de 100 euro

Afstand houden: 2 meter

Spanje

Spanje is het hardst getroffen door de coronacrisis in de EU. Hier geld dat iedereen vanaf 6 jaar en ouder een mondkapje oftwel ‘mascarilla’ moet dragen. Houd je je hier niet aan dan kan er een boete volgen van 100 euro. Dit geldt voor Spanjaarden maar ook de toeristen. Net als in Nederland geldt ook hier een 1,5 meter afstand. 

Waar verplicht? In de openbare ruimtes, openbaar vervoer en winkels

Voor wie verplicht: iedereen vanaf 6 jaar of ouder

Mogelijke boete:  rond de €100 euro bij het niet dragen van een mondkapje.

Meter afstand: 1,5 meter

Portugal

Voor Portugal zelf geldt dat ze de regels zoals in vele landen ook daar laten gelden. Op de eilanden van Madera en de Azoren moet je zelfs een negatieve coronatest binnen 72 uur hebben gedaan om toegang te krijgen.

Waar verplicht? In de openbare ruimtes, openbaar vervoer en op scholen

Voor wie verplicht: iedereen vanaf 10 jaar of ouder

Mogelijke boete: tussen de 100 en 500 euro bij het niet dragen van een mondkapje. 

Afstand houden: 2 meter

Verenigd Koninkrijk

Het Verenigd Koninkrijk is graag wat anders. Zo ook met de mondkapjesregels. Hier zijn wat verschillen tussen de verschillende landen in het Verenigd Koninkrijk, hou er dus rekening mee dat het niet overal hetzelfde is!

Waar verplicht? In de openbare ruimtes en het openbaar vervoer.

Voor wie verplicht: in Schotland vanaf 5 jaar, in Engeland vanaf 11 jaar en vanaf 13 jaar in Noord-Ierland. Wales heeft geen minimumleeftijd.

Mogelijke boete: rond de 100 pond.

Afstand houden: 1 meter in Engeland en Noord-Ierland. 2 meter in Schotland en Wales

Griekenland

Sinds 29 juli is het mondkapje verplicht in alle openbare ruimtes. Mocht je naar één van de eilanden gaan dan moet je er rekening mee houden dat ook buiten een mondkapje verplicht is (Kos, Poros, Mykonos, Chalkidiki en Kreta).

Waar verplicht? In de openbare ruimtes, openbaar vervoer. Op de eilanden zoals Kos, Poros, Mykonos, Chalkidiki en Kreta is een mondkapje ook buiten verplicht.

Voor wie verplicht: iedereen vanaf 3 jaar of ouder

Mogelijke boete:  rond de 150 euro bij het niet dragen van een mondkapje. 

Afstand houden: 1,5  meter

Italië

Het land dat het hardst getroffen was in de eerste golf heeft ook strenge coronamaatregelen.. Sinds oktober zijn mondkapjes ook in de buitenlucht verplicht. Wanneer je je niet kan houden aan de regels kun je een boete riskeren van 400 euro.  Bij Italianen zit de schrik er nog goed in van de eerste golf dus ga er ook niet losjes mee om.

Waar verplicht? Overal, ook als je naar buiten gaat.

Voor wie verplicht: iedereen vanaf 6 jaar of ouder

Mogelijke boete:  rond de 400 euro bij het niet dragen van een mondkapje. 

Afstand houden: 1 meter

Kroatië

Het laatste land op de lijst. Houd rekening met het verschil in afstand tussen binnen en buiten. Binnen geld er een 1,5 meter maatregel en buiten 2 meter. Ook voor kinderen is het belangrijk om een mondkapje op te doen.

Waar verplicht? In de openbare ruimtes en het openbaar vervoer. 

Voor wie verplicht: iedereen vanaf 3 jaar of ouder

Mogelijke boete: tussen de 500 (=66 euro) en 1500 Kuna (=200 euro) bij het niet dragen van een mondkapje. 

Afstand houden: 1,5 meter binnen en 2 meter buiten

Veilig en verantwoord op reis?

In deze bizarre tijden gaan de meeste Nederlanders niet op reis nu Europa erg gesloten is. Als jij nog hoort bij de mensen die een noodzakelijke reis moeten maken dan is het van belang om veilig en verantwoordelijk op reis te gaan. Op Nederland Wereldwijd vind je de actuele reisadviezen van Buitenlandse Zaken.

Bij Ikzoekmondkapjes.nl hebben we voor jou allerlei mondkapjes te bieden die je kunt vergelijken op prijs en kwaliteit. Er zijn zowel wegwerp- als wasbare mondkapjes in onze webshop. We hebben zelfs nog leuke patronen zoals een banaan in onze collectie, een mondkapje is tegenwoordig ook een modeaccessoire geworden. Zoek jij nog naar een plek om mondkapjes in te slaan om veilig op reis te gaan? Zoek dan vooral niet verder en bekijk het aanbod in onze webshop.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *