Hoe was je een mondkapje?

Mondkapjes aan waslijn

Nu een mondkapje verplicht is in Nederland is het ook van belang dat we deze goed schoonmaken na gebruik. Alleen hoe doen we dat? Op hoeveel graden moet ik het wassen? Kan het in de wasmachine of met de hand? Wat werkt er eigenlijk niet? Wij zetten daarom alle feiten en fabeltjes even op een rijtje.

Op hoeveel graden moet ik mijn mondkapje wassen?

Het mondkapje moet je wassen op 60 graden voor minimaal 30 minuten. Het kan prima mee in de gewone was voor die temperatuur. Deze temperatuur doodt namelijk de bacteriën, bij een lagere temperatuur gebeurt dat niet automatischGebruik altijd kleurwasmiddel. Vervolgens kun je kapje nog in de droger doen en de volgende dag weer opnieuw gebruiken

Ik heb bijna geen was, maar ik moet wel een schoon mondkapje hebben. Kan ik een mondkapje dan ook met de hand wassen?

Als het water heet genoeg is, wanneer je niet meer je vinger erin kan stoppen, dan heeft het de juiste temperatuur. Maak een sopje met zeep waar je je mondkapje ruim 10 minuten inzet. Borstel het mondkapje daarna even goed schoon en laat het drogen aan de waslijn of in de droger. 

Berg het mondkapje vervolgens op in een afgesloten plastic zak zodat het zo min mogelijk in aanraking komt met bacteriën totdat je het opnieuw gaat gebruiken. 

Wat je vooral niet moet doen:

  • Doe je mondkapje niet in de vriezer. Dit doodt de bacteriën niet en heeft dus geen enkele zin.
  • Doe je mondkapje niet in de magnetron.
  • Ga je mondkapje niet met alcohol ontsmetten want het kapje moet dan goed doordrenkt worden met ethanol. Het sopje moet daarvoor uit 70% uit die substantie bestaan wat dus niet heel praktisch is. Om het gemakkelijk te houden kun beter overgaan op heet water en zeep.
  • Doe je mondkapje niet in een pan met kokend water, dan krimpt de stof namelijk.
  • Doe je mondkapje niet in de vaatwasser. Aangezien dit ook weer kan leiden tot het krimpen van de stof.

Wij raden het aan om meerdere mondkapjes in huis te hebben. Wanneer je veel op pad bent, is aan te raden minimaal 3 stoffen mondkapjes te hebben, zodat je kan afwisselen.

Nu mondkapjes ook een heus mode-item beginnen te worden heb je ook meer keuze in bijvoorbeeld verschillende patronen. Op www.ikzoekmondkapjes.nl hebben we een selectie van mondkapjes op prijs en kwaliteit gemaakt. In onze webshop heb je de keuze uit verschillende aanbieders die je vervolgens doorsturen naar de desbetreffende website. Zij leveren uiteindelijk het product. Dankzij onze service heb je nog een goede vergelijking kunnen maken tussen de producten. Nu kun je veilig en verantwoord over straat!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *