Corona in Nederland: lockdown en avondklok

Het demissionaire kabinet kondigt op 20 januari 2021 een voor Nederland ongekende maatregel aan: het instellen van een avondklok tussen 20.30 uur en 04.30 uur.

De avondklok houdt in dat het verboden is om binnen dit tijdsframe zonder een dwingende reden buiten te zijn. Dwingende redenen zijn bijvoorbeeld mensen die een ‘vitaal beroep’ uitoefenen (zoals een baan in de zorg, bij de brandweer of politie) of die mantelzorg verlenen aan een ander. Ook bij noodgevallen (calamiteiten), het verlenen van noodzakelijke medische hulp of voor noodzakelijke reizen naar het buitenland worden uitzonderingen gemaakt. Overtreders van de nieuwe regel kunnen worden gestraft met een boete van 95 Euro.

Waarom kiest het kabinet voor deze strenge maatregel? Veel Nederlanders zijn na bijna een volledig jaar thuis rondhangen behoorlijk coronamoe. Het dagenlang niet kunnen werken, of werken vanachter de webcam in een eindeloze reeks van online overleggen, eist zijn tol. Helemaal voor mensen met (kleine) kinderen, die naast het volhouden van een ‘baan op afstand’ intussen ook volleerd kleuter-, peuter- of basisschoolleerkracht zijn.

Is het dan echt nodig om ook de laatste sociale momenten in de avonduren te verbieden? Daar lijkt het wel op. Met de komst van nieuwe varianten van het coronavirus (de Zuid-Afrikaanse, Britse en Zuid-Amerikaanse) lijkt de besmettingskans stevig toe te nemen. En dat terwijl de zorg in Nederland de huidige aantallen besmettingen al nauwelijks aankan. De nieuwe varianten kunnen zorgen voor meer besmettingen, meer zieken, meer IC-behandelingen en -in het ergste scenario- een tekort aan zorg.

Voor het zover is zal de Tweede Kamer zich nog over de maatregel uit moeten spreken. Maar hoe dan ook, avondklok of niet, we moeten samen doorzetten. Bedenk je als je de komende tijd ‘s avonds verveeld thuis zit dat je zéker niet de enige bent. Bel met je vrienden, familie, collega’s. En probeer te genieten van de momenten waarop je nog wél naar buiten mag. Adem in, adem uit en zorg voor een goed passend mondkapje.

Wij van ikzoekmondkapjes.nl hopen dat het ons lukt om samen de schouders er nog een keer onder te zetten. Ons uiteindelijke doel is dat deze site weer gewoon op zwart kan, en mondkapjes niet meer nodig zijn. Tot dat moment: bedankt voor je bezoek!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *